ԼԵԶՈՒՆ ՈՐՊԵՍ ԿԱՄՈՒՐՋ ԴԵՊԻ ԻՐԱՎՈՒՆՔ․ ԻՐԱՎԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱՆԳԼԵՐԵՆԻ ԿԱՐԵՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ESL ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ - Այվազյան Աննա (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2025)
Իրավաբանական անգլերենը անկյունաքարային դեր է խաղում ESL (անգլերենը որպես երկրորդ լեզու) ուսանողների ակադեմիական և մասնագիտական ​​զարգացման գործում, ովքեր ուսումնասիրում են իրավունք կամ իրավունքի հետ կապված առարկաներ: Սույն հոդվածը քննարկում է իրավաբանական անգլերենի իմացության կարևորությունը՝ ընդգծելով դրա ազդեցությունը ուսանողների կողմից իրավական տեքստերի ընկալման, ակադեմիական քննարկումներին մասնակցության և ապագա մասնագիտական ​​կարողությունների վրա: Իրավաբանական լեզուն բնութագրվում է մասնագիտացված բառապաշարով, բարդ շարահյուսական կառուցվածքներով և մշակութային առումով ներդրված հասկացություններով, որոնք հաճախ լուրջ մարտահրավերներ են առաջացնում ESL սովորողների համար: Հոդվածում պնդվում է, որ իրավաբանական անգլերենի անբավարար տիրապետումը կարող է խոչընդոտել ուսանողների վերլուծական հմտություններին, իրավական դատողությանը և արդյունավետ հաղորդակցությանը թե՛ գրավոր, թե՛ բանավոր համատեքստերում: Ավելին, այն ընդգծում է նպատակային մանկավարժական մոտեցումների անհրաժեշտությունը, որոնք ինտեգրում են լեզվի ուսուցումը իրավական բովանդակության հետ՝ թույլ տալով ESL ուսանողներին կամուրջ կառուցել անգլերենի ընդհանուր իմացության և իրավական քննարկումների պահանջների միջև: Ընդգծելով իրավաբանական անգլերենի իմացության և ակադեմիական հաջողության միջև եղած կապը՝ այս ուսումնասիրությունը պաշտպանում է իրավաբանական անգլերենի մասնագիտացված դասընթացների ներառումը իրավաբանական ուսումնական ծրագրերում: Նման ինտեգրումը կարևոր է ոչ միայն ակադեմիական առաջադիմության բարելավման, այլև ESL ուսանողներին միջազգային և բազմալեզու իրավական միջավայրերում վստահորեն պատրաստելու համար: