Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի վճիռների արդյունքում դատական գործերի վերաբացման ընթացակարգը ՀՀ օրենսդրությունում և պրակտիկայում - Ասատրյան Արտակ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Մարդու իրավունքների և հիմնարար ազատությունների պաշտպանության մասին կոնվենցիան (այսուհետ՝ Կոնվենցիա) երաշխավորում է մի շարք իրավունքներ և ազատություններ, որոնք կոնվենցիան վավերացրած պետությունները պարտավորվել են հարգել իրենց իրավազորության ներքո գտնվող տարածքներում։ Կոնվենցիայի հիման վրա ստեղծված Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի (այսուհետ՝ ՄԻԵԴ) կողմից արձանագրված խախտումների առնչությամբ հաճախ անհրաժեշտություն է լինում ներպետական մակարդակում վերաբացելու դատական գործերը։ Այս գործընթացի կարևորությունը կայանում է նրանում, որ այն առանցքային տեղ է զբաղեցնում ՄԻԵԴ վճիռների կատարման համակարգում և որոշ դեպքերում դիտարկվում է որպես խախտված իրավունքների վերականգնման միակ ճանապարհ։ Սույն հոդվածի շրջանակներում ուսումնասիրության են ենթարկվել ՄԻԵԴ վճիռների հիման վրա դատական գործերի վերաբացման վերաբերյալ Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությունը և պրակտիկան։ Մասնավորապես, վերլուծության են ենթարկվել ՀՀ քրեական դատավարության, ՀՀ քաղաքացիական դատավարության, ՀՀ վարչական դատավարության օրենսգրքերի և այլ իրավական ակտերի վերաբերելի իրավակարգավորումները։ Հոդվածում կատարված համակողմանի ուսումնասիրությունների արդյունքում վեր են հանվել քննարկվող ոլորտում ՀՀ օրենդրության և պրակտիկայի բացերը, թերությունները և անորոշությունները, որոնց լրացման, վերացման կամ հստակեցման ուղղությամբ կատարվել են համապատասխան առաջարկություններ։