ՀՀ-ում երիտասարդների հանցավորության կանխման որոշ հարցեր - Սիմոնյան, Տ․ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2020)
Հոդվածում քննարկվում են ՀՀ-ում երիտասարդների հանցավորության կանխմանն առնչվող որոշ հիմնահարցեր, հատկապես անհատական մակարդակում երիտասարդների հանցավորության կանխմանը, նրանց անմիջական շրջապատում հանցածին գործոնների վերացմանը և դրանց ազդեցության չեզոքացմանն ուղղված միջոցառումների առանձնա- 12 Alekseev, A.I. , Gerasimov, S.I. , Sukharev, A.Y. ... Criminological Prevention: Theory, Experience, Problems , p. 295. 22 հատկություններին: Նշվել է, որ այս գործընթացի արդյունավետությունը մեծապես պայմանավորված է իրավապահ մարմինների նյութատեխնիկական պատշաճ ապահովվածութամբ, ինչպես նաև կադրային արդյունավետ քաղաքականությամբ: Առաջարկվում է ստեղծել բարդ կենսապայմաններում հայտնված երիտասարդների աջակցության պետական հիմնադրամ: Երիտասարդների հանցավորության կանխարգելման գործում կարևորվել է ընտանեկան, աշխատանքային և կրթական միջավայրում բացասական գործոնները չեզոքացնելուն ուղղված պետական և հասարակական ծրագրերի իրականացումը:
Keywords: հանցավորության կանխարգելում, ընտանիք, ռեֆերենտային խմբեր, անհատականություն, օտարացում, տագնապայնության նվազեցում, գործոններ, անհապաղ միջոցառումներ, հանրավտանգ վարքագծի նախնական և անմիջական կանխարգելում, ազդեցություններ