Հայաստանի Հանրապետության տարածքում արբիտրաժի վճիռների կատարման առանձնահատկությունները - Հովհաննիսյան, Վահե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Հոդվածի շրջանակներում հեղինակի կողմից ուսումնասիրվել և համակարգային վերլուծության են ենթարկվել Հայաստանի Հանրապետության տարածքում արբիտրաժի վճիռների կատարման իրավական ռեժիմները։ Առանձնացվել են Հայաստանի Հանրապետության տարածքում իրականացված արբիտրաժի վճիռների, օտարերկրյա արբիտրաժի վճիռների, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետության տարածքում մշտապես գործող արբիտրաժային հաստատությունների տրիբունալների` նվազագույն աշխատավարձի հինգհազարապատիկը չգերազանցող վճռների կատարման առանձնահատկությունները: Կատարված գիտահետազոտական աշխատանքի արդյունքում բացահայտվել են նշված իրավակարգավորումների մի շարք թերություններ և հակասություններ այլ նորմատիվ իրավական ակտերի հետ։ Հեղինակի կողմից կատարվել են առաջարկություններ, մասնավորապես՝ համակարգային առումով վերանայել և վերաիմաստավորել Հայաստանի Հանրապետության տարածքում արբիտրաժային վճիռների կատարման ինստիտուտի գործառնական առանձնահատկությունները` կամավոր կատարումն օրենսդրորեն ամրագրելով որպես արբիտրաժի վճիռների կատարման առաջնային եղանակ։ Հոդվածում հիմնավորվել է, որ արբիտրաժի վճիռը կամավոր չկատարվելու պարագայում իրավունքի սուբյեկտների համար պետք է ապահովել հարկադիր կատարում պահանջելու լիարժեք հնարավորություն անկախ արբիտրաժի տեսակից, որպիսի պայմաններում դատական կարգով հնարավոր կլինի ստուգել վճռի հարկադիր կատարումը մերժելու հիմքերի առկայությունը, ինչպես նաև օրենսդրորեն բացառել իրավունքի մասնավոր սուբյեկտների կողմից պետական հարկադրանքի կիրառման ոչ իրավաչափ հնարավորությունը։ Գիտական աշխատանքը կատարելիս, հեղինակը համադրումներ է կատարել նաև արևմտյան առաջատար երկրների իրավակակարգավորումների հետ:
Keywords: արբիտրաժի վճիռ; կամավոր կատարում; հարկադիր կատարում; ճանաչում; կատարողական թերթի տրամադրում; կատարումը մերժել; դատական վերահսկողություն; օտարերկրյա արբիտրաժ