Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթի «մինչդատական» փուլի օրինականության նկատմամբ դատական վերահսկողության ինստիտուցիոնալ առանձնահատկությունները - Մարկոսյան, Տիգրան; Հովհաննիսյան, Վահե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2023)
Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթը նորույթ է հայրենական իրավական համակարգում, և դրա ինչպես համապարփակ, այնպես էլ առանձին հարցերի ուսումնասիրությունն ունի տեսագործնական մեծ կարևորություն։Միջազգային փաստաթղթերի, հայրենական օրենսդրության և դատավարագիտության մեջ ձևավորված մոտեցումների հիման վրա աշխատանքում հեղինակները ներկայացնում են ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթի ընդհանուր բնութագիրը, ինչպես նաև քննարկում դրա «մինչդատական» փուլի օրինականության նկատմամբ վերահսկողության առկա գործիքակազմի հետ կապված մի շարք գործնական խնդիրներ։ Մասնավորապես՝ փաստվում է ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթի գործիքակազմի ծածկույթից դուրս գտնվող մի շարք ակտերի, այդ թվում՝ առանձին գործողությունների և անգործության պատշաճ դատական վերահսկողության անհրաժեշտությունը, դրա իրականացման ռեժիմի առանձնահատկությունները, ներառյալ՝ արձանագրված խախտումների հետևանքները, և հիմնավորվում է այս հարցերի լուծման ուղղությամբ օրենսդրական կարգավորումներ նախատեսելու հրատապությունը։Հոդվածում հեղինակները ներկայացնում են գիտագործնական մի շարք եզրահանգումներ, որոցից է օրենսդրական մակարդակով ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթի ընթացքում իրավասու մարմնի որոշումների, գործողությունների և անգործության իրավաչափության վերահսկողության սահմանները և պայմանների հստակեցման անհրաժեշտությունը։ Որպես արդյունք կարելի է փաստել, որ հոդվածում ներկայացված եզրահանգումները կարող են ուղենիշային լինել իրավակիրառ պրակտիկայի, ինչպես նաև առկա կարգավորումների  հետագա զարգացման համար։
Keywords: քաղաքացիական բռնագանձում; ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման վարույթ; in rem; սեփականության իրավունք; «մինչդատական» փուլ; դատական վերահսկողություն; անմիջական բողոքարկում; «հետաձգված» բողոքարկում