Աշխատակիցների բաժնետիրացման իրավական կարգավորման որոշ հիմնահարցեր Հայաստանի Հանրապետությունում - Սողոմոնյան, Աշխեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Աշխատանքի դիմաց աշխատողներին ընկերության բաժնետոմսերով պարգևատրելու ինստիտուտը բավականին տարածված գործիք է, որը հնարավորություն է տալիս խրախուսելու աշխատակիցներին և կանխել աշխատուժի արտահոսքը, ինչն էլ, իր հերթին, կարող է անուղղակիորեն կանխել մասնագիտական արտագաղթը Հայաստանից։ Աշխատակիցների բաժնետիրացման իրավական ինստիտուտի որոշ դրսևորումներ տեղ են գտնել «Բաժնետիրական ընկերությունների մասին» ՀՀ օրենքի շրջանակներում։ Վերջին շրջանում կատարվել են որոշակի օրենսդրական փոփոխություններ, սակայն դրանք ամբողջապես չեն համապատասխանեցվել ընդունված միջազգային պրակտիկային, կրում են էպիզոդիկ բնույթ, չեն պարունակում գործուն մեխանիզմներ հատկապես այդ ծրագրերից օգտվող աշխատակիցների իրավունքների պաշտպանության վերաբերյալ, բացի այդ հաշվի չեն առնվել գործունեության առանձին ոլորտներում ընդգրկված ընկերությունների կողմից նման ծրագրերի կիրառման գործնական հնարավությունը։ Հոդվածի շրջանակներում փորձ է կատարվել բացահայտել նշված բոլոր թերությունների ազդեցությունը այդ ինստիտուտի գործնական կիրառման հնարավորության վրա, բացի այդ հիմնավորվել է նաև հատկապես ստարտափային ընկերությունների գործունեության ընթացքում նման ծրագրերի ունեցած կարևորությունը։  Հաշվի առնելով հոդվածում կատարված վերլուծությունը՝ կատարվել են մի շարք ընդհանրացումներ, գործնական առաջարկներ, որոնք կարող են նպաստել այս ինստիտուտի գործնական կիրառության ապահովման գործին։
Keywords: Բաժնետիրական ընկերություն; աշխատակիցների բաժնետիրացում; աշխատակիցների բաժնետիրացման ծրագիր; ածանցյալ ֆինանսական գործիքներ; բաժնետոմսի օպցիոններ; ֆանստոմային բաժնետոմս; ստարտափային ընկերություն