Անօրինական միգրացիայի կազմակերպման համար պատասխանատվությունն ըստ արտասահմանյան երկրների քրեականօրենսդրության - Առաքելյան, Սերգեյ; Հարությունյան, Նարեկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Իրավագիտություն, 2024)
Հոդվածում քննարկվում են անօրինական միգրացիայի կազմակերպման համար արտասահմանյան մի շարք երկրների քրեական օրենսդրությամբ պատասխանատվություն սահմանող նորմերի հիմնական առանձնահատկությունները: Այդ կապակցությամբ հեղինակն անդրադարձ է կատարում Եվրասիական տնտեսական միության (ԵԱՏՄ), Եվրոպական միության (ԵՄ) պետությունների, ինչպես նաև մի շարք այլ արտասահմանյան երկրների (մասնավորապես՝ Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների, Չինաստան Ժողովրդական Հանրապետության, Մեծ Բրիտանիայի, Կանադայի, Ավստրալիայի, Իրանի Իսլամական Հանրապետության) իրավական համապատասխան ակտերի վերլուծությանը:Մասնավորապես, ընդգծվում է, որ, ի տարբերություն Եվրասիական տնտեսական միության անդամ պետությունների, արտասահմանյան հիշատակված երկրների մեծ մասում քննարկվող հանցագործության համար պատասխանատվություն է սահմանվում ոչ միայն քրեական օրենսգրքով, այլև հասարակական հարաբերությունների առանձին ոլորտներ կարգավորող այլ նորմատիվ իրավական ակտերով:Բացի այդ, հոդվածի հեղինակերը հատուկ ուշադրություն են հրավիրում նաև այն հանգամանքի վրա, որ Հայաստանի Հանրապետության հարևան հանդիսացող Իրանի Իսլամական Հանրապետության՝ Իսլամական քրեական պատիժների մասին օրենքը չի պարունակում անօրինական միգրացիայի կազմակերպման համար պատասխանատվություն սահմանող իրավակարգավորում: Այդ կապակցությամբ ընդգծվում է, որ տվյալ երկիրը դասվում է այն պետությունների շարքը, որտեղ անօրինական միգրացիայի կազմակերպումը չի դիտարկվում որպես հանրորեն վտանգավոր, հանցավոր երևույթ:
Keywords: անօրինական միգրացիա; անօրինական միգրացիայի կազմակերպում; քրեական օրենսգիրք; հանցագործություն; քրեական պատասխանատվություն; պատիժ; արտասահմանյան երկրների քրեական օրենսդրություն