Սոցիալական զարգացման դոմինանտների և դետերմինանտների հիմնախնդիրը - Պողոսյան Վարդգես (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2015)
Վերլուծության ենթարկելով արդիականացման գործընթացները՝ հեղինակը եզրակացնում է, որ սոցիալական զարգացման տատանման սահմանները պայմանավորված են ինվարիանտային սոցիալական կառուցվածքով: Սոցիալական կառուցվածքը համապատասխանում է ինստիտուցիոնալ մատրիցին և իրեն բնորոշ արտադրության մշտական եղանակին: Ըստ այդմ կառուցվածքային դրական փոփոխությունները կարող են լինել միայն իշխող համակարգի սահմաններում: Արդիականացման գործընթացում այդ հանգամանքը առաջացնում է համապատասխան սահմանափակումների անհրաժեշտություն: