Անձի հոգեկան ամբողջականությունը և դիսոցիատիվ գործընթացը - Միքայելյան Վլադիմիր (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2013)
Անձի դիսոցատիվ խանգարման հիմնական գործառույթը վերապրած հոգեբանական խեղումների հարուցած բացասական հետևանքներից անձի մեկուսացումն է: Դիսոցիատիվ խանգարման վիճակներում խախտվում է ժամանակի գծային ըմբռնումը, մարդն իրեն ընկալում է տարբեր ինքնավար վիճակներում և սկսում է գործել որպես հոգեֆիզիոլոգիական ենթասուբյեկտ: Ելնելով այս կանխավարկածից` հեղինակը անձի դիսոցիատիվ խանգարումները դիտում է որպես հոգեկան ամբողջականության ձևավորման «բացասական փորձ»: