Համակարգային բարեփոխումների օրակարգը, առանցքային քաղաքական արժեքների հոդավորումը և տեղային փորձառության նկարագիրը (Սոցիալական արդարության և մարդու հիմնարար իրավունքների գաղափարները հայաստանյան հանրային-քաղաքական խոսույթում) - Մկրտչյան Նաիրա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
Հոդվածն արծարծում է ԽՍՀՄ փլուզումից հետո խորքային փոփոխությունների օրակարգի, դրա գաղափարաբանական շրջանակի, այդ համատեքստում մասնավորապես` վերջին շրջանում հայաստանյան հանրային-քաղաքական խոսույթում սոցիալական արդարության և մարդու հիմնարար իրավունքների `որպես առանցքային քաղաքական արժեքների հարաբերմանն ու հոդավորմանը վերաբերող հիմնահարցեր: