Ուսանողի մասնագիտական նույնականացումը մասնագիտացման գործընթացի համատեքստում - Մուրադյան Ելենա; Մանուկյան Մարիամ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում քննարկվում է ուսանողների շրջանում մասնագիտական ինքնության որպես՝ անձի մասնագիտացման կարևորագույն չափանիշի ձևավորման հիմնախնդիրը։ Ընդգծվում է «մասնագիտացում» հասկացությունը համակարգային մոտեցման տեսանկյունից դիտարկելու անհրաժեշտությունը։ Համեմատական վերլուծությամբ բացահայտվել են մասնագիտական ինքնության սոցիալ-հոգեբանական մեկնաբանության տարբեր մոտեցումներ։ Վերհանվել են խնդիրներ, որոնք առաջացել են ուսանողների մասնագիտացման գործընթացում՝ պայմանավորված նրանց մեջ մասնագիտական ինքնության ձևավորմամբ ուսումնագիտական գործունության համատեքստում։ Նկարագրվում են բարձրագույն կրթության համակարգում մասնագիտական ինքնության ձևավորումը խոչընդոտող գործոնները։ Որպես մասնագիտական ինքնության ձևավորման պրեդիկտոր է առաջարկվում դիտարկել կրթության որակով ուսանողների բավարարվածության աստիճանը։ Ուշադրություն է դարձվում անհատական առանձնահատությունների ազդեցությանը, այսպես ասած, «ներքին գործոններին», որոնք ապահովում են «ուսանողի բավարարվածություն» հասկացության սուբյեկտիվության որոշակի մաս։ Քննարկվում է մասնագիտական ինքնության դերը անձի մասնագիտացման համատեքստում։ Մասնագիտական ինքնության ֆենոմենը դիտարկվում է անձի՝ մասնագիտությանը «գաղափարական» պատրաստվածության տեսանկյունից։ Առաջարկվում է մասնագիտական ինքնության սահմանման բովանդակային ծանրաբեռնվածության տարբերակ։ Անհրաժեշտ է ուսումնասիրել արտաքին և ներքին գործոնները՝ ուսանողների շրջանում մասնագիտական ​​ինքնության ձևավորման համար օպտիմալ պայմաններ ստեղծելու նպատակով: Ուշադրության է արժանացել նաև մասնագիտական ​​ինքնության ձևավորման և անձի զարգացման միջև կապը։