Տեմպորալություն և մասնակիություն. հոգեկանի դիսոցիատիվ գործընթացի խնդիրը - Միքայելյան, Վլադիմիր (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2017)
Անհնար է հոգեկանի համակողմանի ճանաչողությունը առանց դրա նորմայի և պաթոլոգիայի դրսևորումների տարանջատման: Այսպես թե այնպես ինքնաճանաչողության գործընթացը տեղի է ունենում ինչպես հոգեկան բնականոն գործընթացների հոսքում, այնպես էլ պաթոլոգիայի՝ դիսոցիատիվ գործընթացների դեպքում: Օբյեկտիվ տվյալների մակարդակում դիսոցիատիվ խանգարման ժամանակ մենք գործ ունենք միասնական հոգեկան ապարատի պաթոլոգիկ, հիվանդագին մասնատման, այսինքն՝ անձի Ես-ի քայքայման հետ:
Keywords: Ժամանակ, տրանսֆորմացիա, հոգեկան, Ես-գիտակցություն, տեմպորալություն, ճանաչողություն