Անդրանցական հարացույցը և հոգեկան արտացոլման համարժեքության խնդիրը - Նաղդյան, Ռուբեն (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2017)
Հոդվածում համեմատվում են երկու կանխադրույթների համակարգերը, որոնք ընկալման հոգեբանության դասական և անդրանցական հարացույցների համար հիմնարար են: Ընկալման համարժեքության խնդրի վերլուծության օրինակով ցույց է տրվում դրանց մեթոդաբանական ռեսուրսների սկզբունքային տարբերությունը: Եթե դասական հարացույցում արդարացի է օբյեկտի և դրա պատկերի միջև համապատասխանությունը, ապա անդրանցական հարացույցում օբյեկտի վերացմանը զուգընթաց իմաստազրկվում է նաև ընկալման համարժեքության հասկացությունը:
Keywords: դասական ռացիոնալություն, ոչ դասական ռացիոնալություն, անդրանցական հարացույց, ընկալման համարժեքություն