«Մեծ հնգյակ» հայալեզու անձնային հարցարանի մշակման գործընթացը - Սերոբյան, Աստղիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2021)
Հոդվածում ներկայացված է «Մեծ հնգյակ» հարցարանի ստեղծման փուլերը, հուսալիության և վալիդության ստուգման ընթացակարգերը: Ամբողջ գործընթանցն իրականացվել է երկու հաջորդական  հետազոտական փուլերով : Ի սկզբանե «Մեծ հնգյակ» հարցարանը բաղկացած էր 150 հարցից, որոնցով չափվում էին 5 հիմնական գորոծոնները և 30 ենթագործոնները։ Սակայն հարցարանի մշակման 2 փուլերից, հուսալիության և վալիդության չափանիշների ստուգումից հետո հարցերի թիվը կրճատվեց մինչև 125, իսկ ենթագործոնների թիվը դարձավ 25՝ յուրաքանչյուր գործոնի համար մնալով 5 ենթագործոն 6-ի փոխարեն։ Արդյունքում ստեղծվել է հայալեզու հուսալի և վալիդ հարցարան, որը կարելի է օգտագործել անձնային գծերը չափելու համար, ինչպես նաև կիրառել  բոլոր այն ոլորտներում, որտեղ անհրաժեշտություն կա բացահայտելու մարդկանց բնավորության առանձնահատկությունները, կազմելու անձնային պրոֆիլներ, օրինակ՝ մարդկային ռեսուրսների կառավարում, կրթություն և այլն։
Keywords: Մեծ հնգյակ; հարցարանի մշակում; ներքին հուսալիության ստուգում; թեստ-ռեթեստային հուսալիության ստուգում; հարցարանի վալիդություն