Անձնային գծերի և դրդապատճառների դերը մանկավարժների կոմպետենցիաների դրսևորումներում - Պապոյան, Վարդուհի; ԳԱԼՍՏՅԱՆ, ԱԼԻՆԱ; ՍԱՐԳՍՅԱՆ, ԴԻԱՆԱ; ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ, ՄԻԼԵՆԱ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում ուսումնասիրվում և կարևորվում են անձնային գծերը, անձի որակները և դրդապատճառները, որոնք մանկավարժների կարողունակությունների ձևավորման և զարգացման հիմք են։ Անձնային գծերն ու անձի որակները, որոնք բխում են ավելի կայուն անձային բնութագրիչներից, ինչպես նաև դրդապատճառները ոչ միայն մանկավարժի գործունեության, այլև նրա մասնագիտական ունակությունների հիմնարար մասն են։Հետազոտությունն իրականացվել է ՀՀ ինչպես քաղաքային, այնպես էլ համայնքային դպրոցների 115 մանկավարժների շրջանում։ Տվյալներից վալիդության պահանջները բավարարել են 99 հետազոտվողների արդյունքները։ Հետազոտության համար օգտագործվել է անձի հինգգործոնային մոդելը՝ անձնային որակների և մոտիվացիայի միջև փոխհարաբերակցությունը պարզելու նպատակով: Արդյունքների վերլուծությունը հավաստում է, որ կարողունակության ձևավորման և զարգացման համար մանկավարժների շրջանում նշանակալի է այնպիսի անձնային որակների դերը, ինչպիսիք են բարյացակամությունը, գիտակցվածությունը, փորձի նկատմամբ բաց լինելը, հաղորդակցման բնութագրերը և ներքին մոտիվացիան: Ներքին մոտիվացիան, ի տարբերություն արտաքինի, ներկայացվում է որպես բավարարվածություն բուն գործընթացից և աշխատանքի արդյունքից, ինչպես նաև դիտարկվում է տվյալ գործունեության մեջ որպես առավել ամբողջական ինքնաիրացման հնարավորություն: Այն դրսևորվում է, երբ մանկավարժի գործունեությունը առաջնային նշանակություն է ունենում անձի համար։
Keywords: մասնագիտական կոմպետենցիաներ; անձնային գծեր; դրդապատճառներ; անձնային որակներ