Ուղղահայաց և հորիզոնական ինքնության հիմնախնդիրը միջսերնդային փոխհարաբերություններում - Սիմոնյան, Համլետ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Փիլիսոփայություն, Հոգեբանություն, 2023)
Սերունդների միջև արդար և կառուցողական փոխհարաբերությունների ապահովմանն ու զարգացմանն ուղղված փիլիսոփայական մտայնությունները աստիճանաբար ավելի մեծ ուշադրության են արժանանում։ Փիլիսոփայական տեսանկյունից միջսերնդային փոխհարաբերություններին առնչակից բարոյագիտական հիմնախնդիրների ուսումնասիրությունը հնարավորություն է ընձեռում մի շարք կարևորագույն հարցերի և դրանց հնարավոր լուծումների արծարծման համար, հարցեր, որոնք վերաբերում են սերունդների ինքնությանը, սոցիոմշակութային ժառանգության սերնդեսերունդ փոխանցմանը, միջսերնդային արդարությանը, սերունդների միջև պատասխանատվությանը և այլն։ Այս համատեքստում կարևոր է մտապահել, որ տարբեր սերունդներին վերաբերող ու առհասարակ միջսերնդայնության տարր ունեցող թեմաներն ինչ-որ իմաստով բազմազանություն են ենթադրում, քանի որ գործ ունենք տարբեր սերունդների արժեքային, աշխարհայացքային կողմնորոշումների հետ։ Հաշվի առնելով վերոնշյալը՝ հոդվածում քննարկվում է սերունդների ինքնության կառուցարկման գործընթացը՝ մասնավորապես անդրադառնալով մեր օրերում ուղղահայաց (ժամանակային) և հորիզոնական (տարածական) ինքնության միջև նշմարվող խզումներին ու հակասություններին։ Վերլուծելով սերունդների ուղղահայաց ինքնության և հորիզոնական ինքնության առանձնահատկությունները՝ անդրադարձ է կատարվում անցյալի փորձին, ինքնութենական մետապատումներին և վերջիններիս ներառվածությանը սերունդների ինքնության ձևավորման գործընթացում։Աշխատանքում վերլուծվում են նաև հետհիշողության դերը և նշանակությունը սերունդների ինքնության և փորձառությունների ձևավորման հարցում՝ միևնույն ժամանակ վեր հանելով դրա և՛ կառուցողական, և՛ ապակառուցողական կողմերը։
Keywords: ինքնություն; սերունդներ; միջսերնդային փոխհարաբերություններ; ուղղահայաց ինքնություն; հորիզոնական ինքնություն; հետհիշողություն; մետապատումներ; անցյալ