«Աչք» հասկացույթի իմաստաբանական դաշտը - Ադիլխանյան Անահիտ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2021)
Իմաստաբանական դաշտը լեզվական միավորների ամբողջությունն է, որում բառերը ըստ իրենց արտահայտած իմաստի կամ գործառույթի համախմբված են նույն իմաստն արտահայտող կամ նրանց միավորող հասկացույթի՝ միջուկի շուրջ։ <<Աչք>> հասկացույթի իմաստային դաշտի մեջ միավորված են լեզվական այն միջոցները, որոնք <<աչք>> բառույթի հետ իմաստային զանազան հարաբերություններ են արտահայտում: Մեր նպատակն է եղել բացահայտել՝ 1) << աչք>> հասկացույթի իմաստային դաշտի կառուցվածքը, 2) << աչք>> բառույթի՝ բառարաններում արձանագրված իմաստները, 3) << աչք>> բառույթով կազմված դարձվածային միավորները, մեր մշակույթով և ավանդույթներով պայմանավորված բնորոշ իմաստները, 4) <<աչք>> բառույթի փոխաբերական իմաստը, 5) <<աչք>> բառույթի (նաև որպես դարձվածքի բաղադրիչ) ոչ խոսքային հաղորդակցման միջոցի (դիմախաղի) գործածությունը։