Հայ ժողովրդական երգերի՝ Ղևոնդ Ալիշանի հրատարակությունները - Վարդանյան Նվարդ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2021)
Հոդվածում քննվում են Ղևոնդ Ալիշանի հրատարակած ժողովրդական երգերը, ներկայացվում է երգերի հրատարակման պատմությունը «Բազմավէպի» էջերում 1843-1850թթ.: Ուսումնասիրվում են «ռամկական» կոչվող երգերի խմբավորման ալիշանյան սկզբունքները: Չնայած վերնագրին, ժողովածուում տեղ գտած ոչ բոլոր երգերն են ժողովրդական, կան և գրական, հեղինակային գործեր: Ակնհայտ է, որ Ալիշանն առաջին հերթին կարևորել է երգերի լեզվի և ոճի ժողովրդայնությունը: Նույն մոտեցումն ենք տեսնում նաև Ալիշանի կողմից ստեղծված ժողովրդական երգչի՝ Նահապետի երգերում: Հոդվածում փորձ է արվում զանազանել «Հայոց երգք ռամկականք» ժողովածուում լույս տեսած ժողովրդական և հեղինակային ստեղծագործությունները, ներկայացվում են ժողովրդական երգատեսակները և դրանց հետագա ճակատագիրը, ինչպես նաև թռուցիկ կերպով ներկայացվում է ժողովածուում լույս տեսած երգերի ազդեցությունը հայ գրականության, մասնավորապես, Հովհ.Թումանյանի ստեղծագործություններում: