Գրաբարաբանությունները Սայաթ-Նովայի խաղերում - Թորաբի Մարիամ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2021)
18-րդ դարի աշուղ Սայաթ-Նովան, որը ստեղծագործել է Թիֆլիսի բարբառով, իր խաղերում կիրառել է զանազան գրաբարյան միավորներ, որոնք արժանի են ուսումնասիրության։ Սայաթ-Նովայի խաղերում գործածված գրաբարյան միավորները (բառեր, բառակապակցություններ), որոնք ընդհանուր անվամբ բնութագրվում են իբրև գրաբարաբանություններ, կարելի է ներկայացրել երեք հիմնական խմբով՝ 1․ հնչյունական, 2․ բառային-քերականական, 3․ շարահյուսական։ Սրանցից գործածության ավելի ընդարձակ կիրառություն ունեն բառային-քերականական բնույթ ունեցող միավորները, որոնք ինքնատիպություն են տալիս Սայաթ-Նովայի խաղերի լեզվին և դրա առանձնահատկություններից են։