Ինչպես թարգմանել ժամանակը - Մովսիսյան Անաիդա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Հոդվածում քննվում է թարգմանական բարդություն ներկայացնող իրողություններից մեկի՝ այսպես կոչված ժամանակային տարածության փոխանցման հարցը: Համաժամանակյա թարգմանության դեպքում հեղինակը և թարգմանիչը ժամանակակիցներ են, և թարգմանչի աշխատանքը ավելի դյուրին է: Իսկ եթե թարգմանիչը և հեղինակը ժամանակակիցներ չեն, և վերջինս ստեղծագործել է իր ժամանակի թեմաներով և լեզվով, ապա թարգմանչի համար բավականին բարդ խնդիր է առաջանում, այն է՝ թարգմանել ժամանակակից լեզվով այնպես, որ ընթերցողը զգա ստեղծագործության հնաոճ լինելը: Այդ խնդրի լուծմանը կարող են նպաստել հնաբառերի, պատմաբառերի, իմաստային և քերականական հնաբանությունների կիրառությունը: Ազգային և պատմական իրակությունները փոխանցելիս պետք է ընտրել թարգմանական այն սկզբունքը, որը կնպաստի ժամանակային տարածության փոխանցմանը: Թարգմանչի կողմից ստեղծված նորաբանությունները և բարձր ոճի բառերը ևս նպաստում են քննարկվող խնդրի լուծմանը: Իհարկե, այս ամենի հետ կարևոր են թարգմանչի օժտվածությունը, բնագրի լեզվի և ստեղծագործությունում պատկերված միջավայրի լավ իմացությունը: