Խորհրդականի կերպարի կոնցեպտուալացումը միջնադարի էպիկական կոթողներում ( Թ.Մելորի, «Արթուրի մահը» և Լո Գուանչժուն, «Եռաթագավորություն») - Գոնչար–Խանջյան Նատալյա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Ժամանակակից աշխարհում առկա է պետական համակարգի մաս կազմող խորհրդականի կառույցը։ Տվյալ պետական մարմնի ստորակարգային և գործառութային կազմակերպվածության, կարգերի բաժանման, ըստ իրավասությունների դասակարգման մակարդակը պայմանավորված է պետության զարգացածության աստիճանով, ներքին և արտաքին քաղաքականություններում նպատակադրումներով և մասշտաբայնությամբ։ Այսօր աշխարհում տեղի ունեցող իրադարձությունների, միտումների և գործող կառույցներիլույսի ներքո արդիական է դառնում անդրադարձն անցյալի պատմական և գրական կոթողներին, որոնք արտացոլում են ներկայիս կյանքի բովանդակությանն ու կոնցեպտներին խորքային արմատական հիմքի պեսարձագանքող բովանդակություններն ու կոնցեպտները,փաստերն ու սյուժեները։ Այս տեսանկյունից կարող են ուշագրավ լինել հոդվածի հեղինակի համեմատական դիտարկումները միջնադարյան գրականության քննված երկու կոթողային համակարգերում՝ անգլիական և չինական գրականության մեջ խորհրդականի կերպարի առանձնահատկությունների և դերի վերաբերյալ։ Նշված քննության ժամանակ անհրաժեշտաբար հաշվի է առնվում երկերի ժանրը, պատկանելությունը գրական տարբեր ավանդույթների՝ եվրոպական ասպետական վեպին («Արթուրի մահը») և չինական պատմավեպին («Եռաթագավորություն»), ինչն արտահայտվում է դրանցում պատմական-իրական և հնարովի-երևակայական բաղադրիչների տարատեսակ համամասնության մեջ։