19-րդ դարավերջի և 20-րդ դարասկզբի արևմտահայ հեքիաթագրությունը (Թլկատինցի, Մշո Գեղամ, Զարդարյան) - Հայրիյան Լուսինե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Հոդվածում ներկայացված են 19-րդ դարավերջի և 20-րդ դարասկզբի արևմտահայ նշանավոր հեղինակներ, որոնք զբաղվել են բանահավաքչությամբ և իրենց գրառումների լավագույն նմուշները կամ ենթարկել են գրական մշակման, կամ ընտրել բանահյուսական սկզբնաղբյուրներից օգտվելու այլ եղանակներ: Թլկատինցին, Մշո Գեղամն ու Ռուբեն Զարդարյանը հեքիաթը դիտարկել են իբրև ժանրային խաչաձևումների տիրույթ՝ կերտելով միջժանրային յուրօրինակ ստեղծագործություններ: Քննվել են նաև նրանց այլ ժանրերի երկերում հեքիաթային տարրերի կամ դրվագների ներմուծման տարաբնույթ դրսևորումներն ու բանահյուսական նյութի մշակման ուրույն սկզբունքները: Հիշարժան է, որ ուսումնասիրվող բոլոր հեղինակները գրական միևնույն ուղղության հետևորդներ են: