Հայերենի ժամանակակից բարբառներում հրամայականի որոշ վիճահարույց և/կամ չբացատրված ձևերի շուրջ - Ավետյան Սարգիս (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2024)
Փորձ է արվում ցույց տալ, որ հրամայականի ձևերի պատմական զարգացումը հայերենի ժամանակակից բարբառներում եղել է բավական բարդ գործընթաց, որի վրա զգալիորեն ազդել է զանազան համաբանական և հնչյունական փոփոխությունների ուժեղ փոխներգործությունը։ Այս փոփոխությունները հաճախ մթագնել են սկզբնական դրությունը և հրամայականի կազմության տարբեր տիպերի, ինչպես նաև հրամայականի և աորիստի համաժամանակյա ձևաբանական փոխհարաբերությունը։ Մյուս կողմից՝ քանի որ բարբառագետները այս կամ այն կոնկրետ բարբառը նկարագրելիս հաճախ անտեսել են մյուս բարբառների ընձեռած համապատասխան փաստերը, դա մեծապես խանգարել է նրանց պատշաճ խորանալու դիտարկվող հարցերի մեջ և համապարփակ ու ճշգրիտ քննելու լեզվական նյութը։ Բացի այդ՝ հարկ է նշել, որ հայերենի ժամանակակից բարբառների ուսումնասիրությունը հիմնականում եղել է համաժամանակյա-նկարագրական բնույթի։ Հետևաբար վերոնշյալ հանգամանքները միասին հաճախ թյուրըմբռնումների և սխալ մեկնաբանությունների տեղիք են տվել։ Իհարկե այս կարգի բոլոր վիճահարույց հարցերի քննությունը մեզ շատ հեռուն կտաներ։ Ուստի սույն հոդվածում կդիրտարկվեն ցայսօր առաջարկված առավել խնդրահարույց մեկնաբանություններից և/կամ չբացատրված երևույթներից միայն որոշները։