«Աչք» հասկացույթի իմաստաբանական դաշտը - Ադիլխանյան, Անահիտ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2021)
Իմաստաբանական դաշտը  լեզվական միավորների ամբողջությունն է, որում բառերը ըստ իրենց արտահայտած իմաստի կամ գործառույթի համախմբված են նույն իմաստն արտահայտող կամ նրանց միավորող հասկացույթի՝ միջուկի  շուրջ։ հասկացույթի իմաստային դաշտի մեջ միավորված են  լեզվական այն միջոցները, որոնք բառույթի հետ իմաստային զանազան հարաբերություններ են արտահայտում: Մեր նպատակն է եղել  բացահայտել՝  1) > հասկացույթի  իմաստային դաշտի կառուցվածքը,  2) > բառույթի՝ բառարաններում արձանագրված իմաստները, 3) > բառույթով կազմված դարձվածային միավորները, մեր մշակույթով  և ավանդույթներով պայմանավորված բնորոշ իմաստները, 4) բառույթի փոխաբերական իմաստը,  5) բառույթի (նաև որպես դարձվածքի բաղադրիչ) ոչ խոսքային հաղորդակցման միջոցի  (դիմախաղի) գործածությունը։