Արդի արեվելահայերենի ձեվաբանական-գոյականական նորմը և ձեվաբանության բուհական ձեռնարկները - Ավետիսյան, Յուրի (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2021)
Մեր կողմից ուսումնասիրության նյութ դարձած ձեռնարկները ունեն տասնամյակների պատմություն: Այդ ընթացքում արևելահայերենի ձևաբանության նորմերը կրել են որոշակի փոփոխություններ, որոնք բնականաբար չէին կարող արձանագրվել հիշյալ դասագրքերում։ Այդ իսկ պատճառով որոշ հակասություններ են առաջանում նշված ձեռնարկներում ներկայացվող լեզվական նորմի և գործածվող արդի գրական հայերենի իրողություններում։ Հոդվածում քննարկվում են այն անհամապատասխանությունները, որոնք գոյություն ունեն արդի արևելահայերենի ձևաբանական-գոյականական նորմի և վերը նշված բուհական ձեռնարկներում ներկայացվող կանոնների միջև։ Խնդիր է դրվում այս և այլ նորմատիվ քերականության դասագրքերում դրանք դիտարկել արդի գրական արևելահայերենի գործող նորմերի տեսանկյունից։
Keywords: նորմ և նորմավորում; ձևաբանական նորմ; զարգացումներ; անհամապատասխանություն; տարակարծություններ; բուհական ձեռնարկներ