Ագաթանգեղոսի ասորական խմբագրությունը - Սահակյան, Արծրունի (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Ագաթանգեղոսի ասորական խմբագրությունը ստեղծվել է ասորի Հակոբիկյան եկեղեցու պատվերով հակաքաղկեդոնական հիմքի վրա հայ-ասորական եկեղեցական մերձեցման ժամանակ, երբ Արաբական խալիֆայությանտիրապետության տակ երկու եկեղեցիներն էլ ստիպված էին կազմել մեկ հակաբյուզանդական դավանաբանական ճակատ։ Բնագիրը ստեղծվել է միանգամից ասորերեն, առանց հայկական նախօրինակի, հայերեն և հունարենգրավոր, նաև հայկական բանավոր աղբյուրների հիման վրա։Հոդվածում նշվում է, որ հեղինակը եղել է անհայտ անունով ասորիխմբագիր, որը հավանաբար սերտ կապեր ուներ Բարձր Հայքի և նրա հոգևորմշակութային ու եկեղեցական միջավայրի հետ, ինչի ցուցիչը նրա «տեղականհայրենասիրությունն» է։Բնագիրն ստեղծվել է Հակոբիկյան եկեղեցու տոնացույցի մեջ ս. Գրիգորհայի հիշատակը նշելու համար մոտավորապես VIII դ. I քառորդում (երևի711-713 թթ. միջակայքում)։
Keywords: Ագաթանգեղոս; պատմություն; Գրիգոր; վարք; բնագիր; ասորերեն; խմբագրություն; տոնացույց; հակոբիկյան եկեղեցի