Հերման Հեսսեի «Հուլունքախաղը» վեպը և պոստմոդեռնիզմը - Առաքելյան, Արա (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Հոդվածում դիտարկվում են խնդիրներ, որոնք վերաբերում են Հերման Հեսսեի «Հուլունքախաղ» վեպի և պոստմոդեռնիզմի առնչություններին: Անդրադարձ է կատարվում պոստմոդեռնիզմի պատմությանը, արևմտյան գեղագիտական - տեսական մտքի վերջին ամենազդեցիկ դրսևորմանը, որին յուրահատուկ են նաև պարադոքսները: Դրանցից մեկն այն է, որ թեև արդեն յոթ տասնամյակ գեղագետներն ու փիլիսոփաները խոսում են պոստմոդեռնիզմի մասին, սակայն առ այսօր միասնական կարծիք չկա գրական այդ ուղղության շուրջ:Առանձացվում են որոշակի գաղափարներ (քաոս, էկլեկտիզմ, սիմուլյակր, մազմամշակութայնություն, խաղ և այլն), որոնք փաստորեն շփման կետեր են Հեսսեի վեպի և պոստմոդեռնի միջև: Միաժամանակ ընդգծվում է այն կարևոր հանգամանքը, որ հրատարակվելով պեստմոդեռնիստական բուռն բանավեճերից տասնամյակներ առաջ՝ Հերման Հեսսեի վեպը որոշակիորեն նպաստում է այդ գաղափարների տարածմանը պոստմոդեռնի գեղագետների միջավայրում:
Keywords: Մոդեռնիզմ; պոստմոդեռնիզմ; քաոս; գրական էկլեկտիզմ; բազմամշակութայնություն; խաղ; դեստրուկցիա; տեքստ