Եզրույթների դասակարգումն ըստ խոսքիմասային պատկանելության - Միքայելյան, Կարինե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2022)
Այսպիսով՝ 1. եզրույթների՝ ըստ խոսքի մասերի դասակարգման մեր կողմից առաջարկվող վերոնշյալ սկզբունքը հնարավորություն է ընձեռում խոսքիմասային արժեքը դիտարկելու բառիմաստային և ձեվաբանական hատկանիշների ամբողջության մեջ՝ հաշվի առնելով եզրույթների խոսքիմասային դասակարգման բառակազմական, իմաստային - իմաստաբանական, ձևաբանական հատկանիշները, նաև հնչյունափոխական երևույթները՝ ըստ վերոնշյալ կաղապարների և բանաձևերի: Այսինքն, եզրույթների բազմահատկանիշ զուգընթաց քննության հնարավորություն է ստեղծվում:2. Եզրույթների տարարժեքությունն էլ պետք է արտացոլվի մասնավոր եզրույթաբանական տարարժեքային բառարաններում՝ հիմք ընդունելով տարարժեք եզրույթների ներհամակարգային և տարհամակարգային տարբերակները, ընդ որում՝ դրանցում կարող են ներառվել նաև բառ և եզրույթ կաղապարով տարարժեք եզրութային միավորները:
Keywords: եզրույթ; խոսքի մասեր; կաղապարային դասակարգման սկզբունք; տարարժեք եզրույթներ; եզրույթակերտման բառակազմական քայլեր; եզրույթակերտման բանաձևեր