Գովեստի դիսկուրսի իմաստագործաբանական բնութագիրը - Գասպարյան, Նարինե (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2024)
Խրախուսանքի արտահայտման միջոցներից մեկը գովասանքն է։ Գովասանքը հասցեատիրոջը կամ երրորդ անձին ուղղված  անկեղծ դրական գնահատականն է՝ անկախ նրանից, թե նա ներկա է, թե ոչ հաղորդակցության ընթացքում: Հասցեատիրոջը կամ երրորդ անձին իրենց գործողությունների համար գովաբանելիս, գովեստի հասցեատերերը  բացահայտորեն արտահայտում են իրենց  հուզական վերաբերմունքը փաստերի նկատմամբ: Գովելը  համարվում է դրական գնահատողական խոսքային ակտ և հաղորդակցության բանակցային ռազմավարության մի մաս: Գովեստը իլոկուտիվ ակտ է, որը ենթադրում է  խոսքային ակտի նպատակաուղղվածության դրսևորում և արտահայտում է խոսողի անկեղծ վերաբերմունքը խոսակցի նկատմամբ:  Այս ակտի իրականացումը պայմանավորված է հաղորդակցվողների տարբեր կարգավիճակային և դերային բնութագրերով: Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել գովեստ արտահայտող խոսքային ակտերի իմաստային և գործաբանական առանձնահատկությունները:
Keywords: խոսքային ակտ; գովեստ; պերլոկուտիվ արդյունք; դրական գնահատական; հաղորդակցական նպատակ; մտադրություն; հասցեատեր