Բանավոր ժողովրդական մշակույթի փոխադրումը գրավորի «Սիրակարկաջ»-ի էջերում - Կիրակոսյան, Հասմիկ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2025)
Հոդվածում քննարկվում է 1830 թվականին Կալկաթայում տպագրված «Սիրակարկաջ» երգարանը բանավոր մշակույթից գրավորի փոխահաջորդման գործընթացի մեջ։ Գրքի կազմողը հայերեն, հայատառ պարսկերեն, հնդկերեն ժողովրդական երգերը մեկտեղել է հայ լսարան ունեցող մեկ երգարանում, որը նաև խոսում է Կալկաթայում տիրող մշակութային բազմազանության մասին։ Արժեվորելով երգարանը կազմողի ունեցած միջնորդական դերակատարությունը բանավոր ժողովրդական մշակույթը գրավորի փոխարկելու գործում, հարց է առաջադրվում երգարանում հավաքված բանահյուսական ստեղծագործություններում կազմողի ունեցած միջամտության աստիճանի վերաբերյալ։  Ունենալով ժողովրդական ակունք՝ երգարանը կազմողի կողմից մշակման ենթարկված գրական նյութ է, որը հրամցվում է այն ստեղծող ժողովրդին և հոդվածում քննարկվում այդ շրջանառության համատեքստում։ «Սիրակարկաջ»-ը աշխարհիկ գրականության նմուշ է և հոդվածում այն դիտարկվում է ժամանակի տպագրական ուղղությունների և մոտեցումների փոփոխության համատեքստում։
Keywords: «Սիրակարկաջ»; Կալկաթա; երգարան; բանահյուսական նյութ; հոգևոր երգ; հայերեն; պարսկերեն; հնդկերեն