Մանուկ Աբեղյան բնորդը հուշագրության մեջ - Գալստյան, Աշոտ (Բանբեր Երևանի համալսարանի. Բանասիրություն, 2026)
Հուշագրությունը անցյալի` հետաքրքրություն ներկայացնող դեպքերի ու դեմքերի մասին հիշողությունն է: Մանուկ Աբեղյանի մասին հուշագրական էջեր շատ են գրվել, որոնց տողերի միջից հառնում է մեծ գիտնականի դիմանկարը, որն  անընդհատ փոփոխվող վիճակների ամբողջություն է: Այս ժանրում դիմանկարն ամբողջանում է մի քանի սկզբունքներով, որոնցից էականը թերևս հուշագրի առաջին տպավորությունն է: Հեղինակները կերպարագծում են բնորդի դիմանկարը՝ արտաքին բարեմասնությունների հաշվառումով:Բնորդի դիմանկարն ամբողջանում են  մի քանի եղանակով՝ բնավորության գծերով, կեցվածքով, շարժուձևով, ներքին հատկանիշներով, հոգեկան գործընթացների  դրսևորումներով, որոնք  հյուսվում են լեզվաոճական տարբեր հիմքերով: Հուշագրության հեղինակը, սակայն,  վերջնարդյունքում  սուբյեկտիվ դիրքորոշում կարող է ունենալ: Հաճախ  հիշողության շարադրանքը դժվարությամբ է կառուցվում հստակ չհիշվելու պատճառով:
Keywords: Մանուկ Աբեղյան; հուշագրություն; ժանր; դիմանկար; բնավորության գիծ; սուբյեկտիվ դիրքորոշում; լեզվաոճական հիմ; հիշողության շարադրանք