Ուրուգվայի հայկական համայնքը - Մինասյան Արևշատ (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
Սույն հոդվածը ներկայացնում է Ուրուգվայում ձևավորված հայկական համայնքի ստեղծման պատմությունը՝ սկսած առաջին հայերի հաստատումից մինչև արդի փուլը։ Հոդվածում քննության է վերցված մի շարք խոշոր հայրենանվեր ձեռնարկներ, որոնք իրականացվել է Ուրուգվայի հայկական համայնքում։ Հոդվածը բաղկացած է հինգ մասից. առաջին մասում ներկայացված են Ուրուգվայում առաջին հայերի հաստատումը․ որոշակի թվագրական հաշվարկներ, Ուրուգվայում հայերի հաստաստման նախադրյալները և հիմնական պատճառները։ Երկրորդ մասում ներկայացված է Ուրուգվայի հայկական համայնքի կազմավորումը։ Ապա խոսվում է համայնքում գործող կրթական, հասարակական-քաղաքական կառույցների և մշակույթային կենտրոնների կողմից իրականացված ձեռնարկների մասին, որոնք կարևոր դեր ունեն Ուրուգվայում հայապահպանության գործում։ Աշխատանքի նպատակն է հայրենիք-սփյուռք փոխհարաբերությունների համատեքստում բարձրացնել սփյուռքում ձևավորված համայնքի դերակատարումը հայապահպանության գործում։