Ամենայն Հայոց կաթողիկոս Մատթեոս II Իզմիրլյանի հանդիպումը Ռուսաց կայսր Նիկոլայ II-ի հետ - Միքայելյան Միքայել (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
1909 թ․ Ադանայի ողբերգությունը ծրագրված էր Օսմանյան կայսրությունում երիտթուրքերի կողմից և այդ սարսափելի օրերին Նիկոլայ II-ը հրովարտակ է հրապարակում, որի համաձայն՝ Կ․ Պոլսի հայոց պատրիարք Մատթեոս Իզմիրլյանը դառնում է Ամենայն Հայոց կաթողիկոս, որից հետո կաթողիկոսը, ժամանելով Ռուսաստան, անմիջապես մեկնեց Ս․ Պետերբուրգ՝ հանդիպելու ռուսաց կայսրի հետ, որտեղ բարձրաձայնելով արևմտահայերի խնդիրը՝ նշել է, որ չի հավատում, թե Օսմանյան կայսրությունում կարող են դադարել հայերի կոտորածները, որով, ըստ էության, անվստահություն էր հայտնում երիտթուրքական կառավարությանը։ Սույն աշխատանքով փորձում ենք ուսումնասիրել այս հանդիպման մանրամասները, որոնք տեղ են գտել արևելահայ և արևմտահայ մամուլում, ինչպես նաև արխիվային փաստաթղթերում։