Մեծ եղեռնի արձագանքներն ու վավերագրությունը «Հայաստան» պարբերականի - Karapetyan, Armen (Պատմություն և մշակույթ, 2022)
Հայաստան» օրաթերթը պատմական ասպարզ ելավ Զորավար Անդրանիկի անմիջական ջանքերով ու պատասխանատվությամբ: Զորավարը գտնում էր, որ արևելահայ պարբերականները բավարար չափով չեն լուսաբանում տեղահանված արևմտահայության կյանքն ու կարիքները: Թերթի խմբագիր նշանակվեց արևմտահայ ճանաչված արձակագիր Վահան Թոթովենցը: Թերթն իր ողջ գործունեության ընթացքում ուշադրության առանցքում պահեց Առաջին համաշխարհային պատերազմի ընթացքում արևմտահայության ունեցած սարսափելի աղետի ողջ գործընթացը՝ վերապրողների ու ականատեսների աչքերով ու հիշողությամբ լուսաբանելով արևմտահայկական գավառներում տեղի ունեցած ողբերգությունը: Դրանով իսկ «Հայաստան» պարբերականն առաջինը ստեղծեց Մեծ եղեռնի վավերագրությունը, որը հոգևոր ու բարոյական հուշարձան դարձավ մեր ժողովրդի հոգում: