Պատերազմ և հեղափոխություն Ուրուգվայի արևելյան պետության ստեղծման ակունքներում (1810-1830 թթ.) - Ֆրեգա Անա (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Հոդվածում լայնորեն ներկայացված է անկախության համար հեղափոխությունը Իսպանիայի և Պորտուգալիայի սահմանային տարածքում՝ Ուրուգվայ գետի արևելյան հատվածում: Այն կենտրոնանում է Խոսե Արտիգասի գաղափարների, Ռիո դե լա Պլատայի հեղափոխության արմատական ​​արտահայտման, Իսպանիայից անկախանալու նրա վաղ առաջարկների, ժողովուրդների ինքնիշխանության և հավասար պայմաններով քաղաքական միավոր ստեղծելու նրանց իրավունքների ճանաչման և «ամենադժբախտներին» պաշտպանության հիման վրա։ Հեղափոխության որոշ ասպեկտներ ստորև ներկայացված են աֆրիկացի և բնիկ ժողովուրդների տեսակետից: Վերջապես հոդվածում քննվում է Արտիգուիզմի ռազմական պարտությունը և Մեծ Բրիտանիայի միջնորդությամբ անկախության ձեռքբերման իրականացումը, ինչը հանգեցրեց Ուրուգվայի արևելյան պետության ձևավորմանը։