Ցայտենվենդեի կուլիսներում․ Հարավային Կովկասում Գերմանիայի ռազմական դիրքորոշման վերաբերյալ այլընտրանքային տեսակետ - Գիսպերտ Յուրգեն (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Հոդվածում ներկայացված է Ուկրաինայում ընթացող պատերազմի համար միայն Ռուսաստանին մեղադրելու տարածված կարծիքի այլընտրանքը։ Կանցլեր Օլաֆ Շոլցի «շրջադարձային կետի» հայեցակարգի ներկայացումը քննադատվում է որպես արտաքին կողմ, և ուշադրություն է հրավիրվում Հայաստանի և նրա իրավիճակի վրա։ Իրականում «շրջադարձային կետ» եզրույթը, ի թիվս այլ բաների, ծառայում է որպես արևելյան նվաճողական քաղաքականություն վարելու գործիք։ Ուսումնասիրությունը հիմնված է 2020 թվականին Ղարաբաղի շուրջ պատերազմի և 2022 թվականին Ադրբեջանի կողմից Հայաստան ներխուժման վերաբերյալ հրապարակումների վերլուծության վրա։ Մեթոդաբանորեն օգտագործվել է նաև Լևոն Աբրահամյանի (2005 թ.) ուսումնասիրությունը։ Բացի այդ, վերլուծվել են Գերմանիայի և Ադրբեջանի միջև վերջին տասնամյակների քաղաքական և մշակութային հարաբերությունները։ Գերմանիայի գաղափարախոսությունը ներդրված է նրա անդրատլանտյան հարաբերությունների մեջ, որոնք կենտրոնացած են Միացյալ Նահանգների վրա: Դիտելով Գերմանիայի և Ադրբեջանի փոխազդեցությունները քաղաքական և գիտական ոլորտներում՝ պարզվում է, որ Գերմանիան դրանք օգտագործում է որպես Հարավային Կովկասում սեփական հավակնությունները հաստատելու գործիք։ Սակայն որքան նա ցանկանում է պարտադրել դրանք, այնքանով, այն շահարկվում է Ադրբեջանի կողմից։ Սա նկարագրված է քաղաքական ոլորտում (այսպես կոչված՝ գերմանա-ադրբեջանական կապ), գիտական ոլորտում (Ալիևի կողմից ֆինանսավորվող Բեռլինի Հումբոլդտի համալսարանի Ադրբեջանի պատմության ամբիոնը) և մշակութային ոլորտում (Բաքվի ռազմավարի պուրակ)։