Հայաստանում հակահրեականության (հակասեմիտականության) վերաբերյալ ադրբեջանական կեղծ թեզերն ու քարոզչական միջոցները - Տետեյան Արշալույս (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածը նվիրված է աշխարհաքաղաքական ներկա զարգացումների համատեքստում մի կարևոր հիմնախնդրի` ադրբեջանական պատմագիտական, հասարակական, քաղաքական շրջանակների կողմից Հայաստանում հակահրեականության վերաբերյալ կեղծ տեսությունների և թեզերի քննությանը և վերլուծությանը: Հոդվածում ներկայացվում են օտարերկրացի, այդ թվում հրեա փորձագետների, վերլուծաբանների կողմից շրջանառվող ադրբեջանական քարոզչության թեզերի սնանկությունը, որոնց նպատակն արդի աշխարհաքաղաքական շրջափուլում Հայաստանի շուրջ բացասական կարծիքի ձևավորումն է, հայ ժողովրդի անհանդուրժողականության վերաբերյալ ստահոդ տեղեկությունների տարածումը, միևնույն ժամանակ 2020 թ. Արցախյան 44-օրյա պատերազմի ընթացքում և հաջորդ տարիներին ադրբեջանական կողմի ցեղասպան գործողություններից միջազգային հանրության ուշադրության շեղումը: Այս բոլոր թեզերը հիմնազուրկ են, չունեն որևէ աղբյուրագիտական և փաստական հիմք: Ներկայացված հոդվածում փաստական նյութերի վերլուծության հիման վրա ներկայացվում է Դիմադրության շարժմանը հայկական համայնքների ցուցաբերած աջակցությունը եվրոպական տարբեր երկրներում, հրեաների փրկության բազմաթիվ դեպքեր: Անդրադարձ է կատարվում հնագույն ժամանակներից Հայաստանում առկա հրեական համայնքին: Ներկայացվում է նաև Ռուսական կայսրության, հետագայում Խորհրդային Միության ժամանակաշրջանում Հայաստանում հրեաների դիրքը, գործունեությանը, որոնք մեկ անգամ ևս գալիս են ապացուցելու երկու ժողովուրդների միջև հակասությունների առաջացնելու փորձերի և Հայաստանում հակահրեականության վերաբերյալ պնդումների սնանկությունը: