Ծովատեղ գյուղի «Կարմիր եկեղեցու» հնագիտական հետազոտությունը - Սաֆարյան Վարդգես (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
2020 թվականի Արցախյան 44-օրյա պատերազմից հետո հսկայական թվով հուշարձաններ մնացին ադրբեջանական վերահսկողության տակ։ Արցախի Հանրապետության հսկողության տակ մնացած հատվածում 2021-2022 թվականներին շարունակվել են հնագիտական ուսումնասիրությունները։ Սույն հոդվածում ներկայացվում են Արցախի Հանրապետության Մարտունու շրջանի Ծովատեղ գյուղի «Կարմիր եկեղեցու» տարածքում իրականացված հնագիտական հետազոտության հիմնական արդյունքները։ Պեղումները ցույց տվեցին, որ «Կարմիր եկեղեցին» միանավ թաղածածկ կիսաշրջանաձև խորանով սրահ է ՝ կառուցված կոպտատաշ քարով։