Պատերազմը և մշակութային ժառանգության պահպանության մարտահրավերները ՀՀ Տավուշի մարզի սահմանամերձ Այգեհովիտ և Ոսկեպար բնակավայրերում - Կոստանդյան Անի (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածը քննարկում է մշակութային ժառանգության (այսուհետ՝ նաև ՄԺ) պահպանության խնդիրը ՀՀ Տավուշի մարզի սահմանամերձ բնակավայրերում, ինչպես նաև անկլավային հողերի զիջման արդյունքում ի հայտ եկող նոր մարտահրավերները Այգեհովիտ և Ոսկեպար բնակավայրերի օրինակով։ Անդրադարձել ենք միջազգային կազմակերպությունների ընդունած ՄԺ վնասումը կանխող կոնվենցիաներին և միջազգային փորձին: Քննության արդյունքում եկել ենք այն եզրահանգմանը, որ մշակութային նոր ցեղասպանությունները կանխելու համար առավել կոշտ լծակներ են պետք՝ ճնշում կիրառելու ագրեսոր պետությունների նկատմամբ։