Միջգիտակարգային մոտեցումը կովկասյան տարածաշրջանի պատմության հետազոտման մեջ - Սերոբյան Սուսաննա (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Անցած հարյուրամյակում և 21-րդ դարասկզբին պատմագիտության մեջ ձևավորվեցին նոր կրթանքներ՝ պայմանավորված հետազոտական նոր մոտեցումների, սկզբունքների և մեթոդների կիրառմամբ: Նորագույն գիտական մոտեցումների համակցումն ապահովում է պատմական ուսումնասիրությունների համակողմանիությունը՝ հնարավորություն ստեղծելով տարբեր տեսանկյուններից ուսումնասիրելու հասարակությունների անցյալը և կանխատեսելու ապագան: Հոդվածում հեղինակը քննարկում է միջգիտակարգային մոտեցման կիրառման անհրաժեշտությունը տեղային ( լոկալ) պատմության հետազոտման մեջ՝ կովկասյան տարածաշրջանի օրինակով և եզրակացնում, որ արդի փուլում կովկասյան տարածաշրջանի պատմության համալիր, խորքային, առարկայական, համակողմանի ուսումնասիրությունն անհնար է առանց պատմական իրադարձությունների ու երևույթների միջգիտակարգային ըմբռնման, քանի որ միայն այս մոտեցմամբ է հնարավոր ձեռք բերել օբյեկտիվ գիտական արդյունք և ընդլայնել պատմական ճանաչողության սահմանները, և միայն այդ պարագայում է ձևավորվում ամբողջական – ընդհանրացնող գիտական պատկերացումը համաշխարհային քաղաքակրթությունում կովկասյան տարածաշրջանի դերակատարման խնդրի շուրջ: