Արևմտյան Հայաստանում տիրող իրավիճակի արտացոլումը «Հորիզոնի» էջերում (Առաջին համաշխարհային պատերազմի նախօրյակին և պատերազմի սկզբում) - Կարապետյան Արմեն (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Առաջին համաշխարհային պատերազմի անմիջապես նախօրյակին Արևմտյան Հայաստանում ստեղծվել էր բավական ծանր, բարդ ու լարված իրավիճակ: Թեև բարենորոգումների համաձայնագիրն արդեն ստորագրվել էր, բայց երիտթուրքական իշխանությունները ոչ միայն մտադրություն չունեին այն իրագործելու, այլև հրահրում էին հակահայկական տրամադրությունների բորբոքումը քրդերի, չերքեզների ո մահմեդական այլ հանրության կողմից: Թիֆլիսում հրատարակվող արևելահայկական ազդեցիկ պարբերականներից «Հորիզոնը» ուշադրության կենտրոնում էր պահում բարենորոգումների ու Հայկական հարցի հետ կապված ամեն ինչ: Նրա էջերում մշտապես թարմ տեղեկություններ ու վերլուծականներ կային Արևմտյան Հայաստանում տիրող կացության վերաբերյալ: Օրաթերթը խստորեն դատապարտում էր թուրքական իշխանությունների հայահալած ու հայաթափմանը ուղղված գործելակերպը: Թեև արդեն Հայաստանում էին գտնվում եվրոպական վերատեսուչները, սակայն Առաջին համաշխարհային պատերազմի սկսվելուն պես նրանք ստիպված էին հեռանալ: Բարենորոգումները կրկին մնացին թղթի վրա՝ անիրագործելի: