Իսրայելը և Հայոց ցեղասպանության ճանաչման հիմնահարցը - Մինասյան, Էդիկ; Ղարիբյան, Ալիկ; Գալստյան, Գայանե (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Այս հոդվածը նպատակ ունի հնարավորինս վերագնահատել և վերարժևորել Իսրայելի քաղաքականության  սկզբունքները Հայոց ցեղասպանության ճանաչման, դրա հետևանքների և ճանաչմանը խոչընդոտող գործոնների վերաբերյալ։ Առանձնահատուկ շեշտադրում է արվում տնտեսական և տեխնոլոգիական համագործակցության ոլորտում հայ-իսրայելական հարաբերությունների զարգացման վրա։ Վերջին տարիներին տեղի ունեցած աշխարհաքաղաքական իրադարձությունների համատեքստում ընդգծվում է տարածաշրջանում այդ հարաբերությունների վերաիմաստավորման անհրաժեշտությունը՝ մեծացնելով երրորդ երկրների դերն ու ազդեցությունը։ Իսրայելի կողմից Հայոց ցեղասպանության ճանաչումը բարոյական, քաղաքական և քաղաքակրթական նշանակություն ունի երկու ժողովուրդների միջև հարաբերությունների զարգացման և արդարության հաստատման տեսանկյունից։
Keywords: Հայաստան; ԱՄՆ; Իսրայել; Իրան; Թուրքիա; Ադրբեջան; քաղաքականություն; դիվանագիտություն; Հարավային Կովկաս; Հոլոքոստ; գործընկերային հարաբերություններ; քաղաքականության վերաիմաստավորում; վերաձևակերպում