ՀՀ-ից ՌԴ աշխատանքային միգրացիայի հիմնախնդրի շուրջ - Ալեքսանյան, Հովհաննես (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
1990-ական թվականներից սկսած, սոցիալ-տնտեսական և տարածաշրջանային քաղաքական խնդիրներից ելնելով, Հայաստանից արձանագրվել են մտահոգիչ ծավալների արտագաղթ և աշխատանքային միգրացիա։ Աշխատանքային միգրացիայի և արտագաղթի հիմնական ուղղությունը Ռուսաստանի Դաշնությունն է, և այս իրավիճակի հաղթահարումը գործնական լուծումներ է պահանջում։ՀՀ-ում գործազրկության խնդրի լուծումը, հետեւաբար՝ արտագաղթի հաղթահարումը պահանջում է տնտեսության մեջ մեծ ներդրումներ, տնտեսական քաղաքականության բարելավում, տնտեսական ոլորտի զարգացման համալիր ծրագրի մշակում։Հայկական սփյուռքի տնտեսական (ներդրումային) և մարդկային ներուժի (հայրենադարձության) օգտագործումը կարող է առանցքային լինել աշխատանքային միգրացիայի ծավալների կրճատման և արտագաղթի հաղթահարման, երկրի տնտեսական հնարավորությունների և մարդկային ռեսուրսների որակի բարելավման համար։Այս համատեքստում կարևոր է վերանայել և ակտիվացնել պետության կողմից վերահսկվող տնտեսություն-աշխատաշուկա-կրթական համակարգ շղթան և չկորցնել երիտասարդ և աշխատունակ տարիքի մարդկային ռեսուրսները:
Keywords: Ռուսաստան; միգրացիա; տնտեսություն; արտագաղթ; աշխատանք; ՛; վիճակագրություն; միգրանտ; Հայաստան