Հայ-իրանական հարաբերությունները 1991-2005 թթ. - Մկրտչյան, Կարեն (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտի Հայ գաղթօջախների և սփյուռքի պատմության բաժնի գիտաշխատող, պ. գ. թ. Կարեն Մկրտչյանի` «Հայ-իրանական հարաբերությունները 1991-2005 թթ.» մենագրության մեջ հանգամանորեն ներկայացված են երկկողմ քաղաքական, տնտեսական և գիտակրթական ու մշակութային հարաբերությունները, ինչպես նաև այդ գործընթացին իր որոշակի մասնակցությունն ունեցած Իրանի հայ համայնքի դերը: Հեղինակը ՀՀ Արտաքին գործերի և Հայաստանի ազգային արխիվների փաստաթղթղերի, գիտական գրականության ընձեռած փաստերի և գիտական պարբերականներում եղած առանձին հաղորդումների քննական վերլուծության հենքի վրա կատարել է արժեքավոր համալիր ուսումնասիրություն և համոզիչ փաստերով ու մեկնաբանություններով ներկայացրել 1991-2005 թթ. հայ-իրանական հարաբերությունները: