Պատմության ֆակուլտետի 105-ամյակին նվիրված գիտաժողովի գիտական կարևորությունը․ «Հայագիտության արդի խնդիրները և զարգացման հեռանկարները» - Գաբրիելյան, Մխիթար (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Երևանի պետական համալսարանի պատմության ֆակուլտետը, լինելով Մայր բուհի հիմնադիր կառույցներից, կարևոր դեր է խաղացել Հայաստանի գիտական, կրթական և հասարակական կյանքում։ 105-ամյակի շրջանակում կազմակերպվեց միջազգային գիտաժողով՝ «Հայագիտության արդի խնդիրները և զարգացման հեռանկարները» խորագրով։ Գիտաժողովն անդրադարձավ կրթության ու գիտության փոխկապակցվածությանը, կրթական ծրագրերի արդիականացման անհրաժեշտությանը, պատմագիտության կիրառական արժեքի աճին։ Ներկայացվեցին շուրջ հարյուր զեկուցումներ տարբեր երկրներից՝ ընդգրկելով պատմություն, հնագիտություն, ազգաբանություն, արվեստաբանություն և այլ ոլորտներ։ Առանձնահատուկ շեշտ դրվեց միջգիտակարգային համագործակցության կարևորության վրա՝ հայագիտության հետագա զարգացման համար։ Զեկուցումների մի մասը հրատարակվում է «Պատմություն և մշակույթ» հանդեսի հատուկ թողարկմամբ։ Չնայած գիտաժողովն ամբողջական պատասխաններ տալու նպատակ չի հետապնդում, այն արժեքավոր հարթակ էր՝ վեր հանելու ոլորտային խնդիրները և ձևավորելու հայագիտության ու պատմագիտական կրթության զարգացման ուղիները։
Keywords: Երևանի պետական համալսարան; պատմության ֆակուլտետ; 105-ամյակ; հոբելյանական գիտաժողով; «Պատմություն և մշակույթ» հանդես; հատուկ թողարկում; պատմություն; հնագիտություն; ազգաբանություն/մշակութային մարդաբանություն; արվեստաբանություն