Գարեգին Նժդեհի աշխատությունների աղբյուրագիտական արժեքը Սյունիքի պատմաշխարհագրական ու ռազմաաշխարհագրական ուսումնասիրությունների գործում - Ղազարյան, Գոռ; Դանիելյան, Սամվել (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Զորավար Գարեգին Նժդեհի աշխատությունները բազմաբնույթ տեղեկություններ են պարունակում Սյունիքի բնական միջավայրի վերաբերյալ, որոնք էական նշանակություն ունեն երկրամասի պատմաաշխարհագրական և ռազմաաշխարհագրական ուսումնասիրությունների համար։ Դրանք ընդգրկում են Սյունիքի լեռները, ռելիեֆի առանձնահատկությունները, կլիմայական պայմանները, գետերը, բուսական և կենդանական աշխարհը։ Սույն հոդվածում համակարգվել և վերլուծվել են Գարեգին Նժդեհի աշխատություններում ներկայացված բնագիտական վկայությունները՝ դրանք համեմատելով պատմական այլ աղբյուրների ու ժամանակակից տվյալների հետ։ Այս տեղեկությունների հիման վրա հնարավոր է վերականգնել 1919-1921 թվականներին Սյունիքի բնության առանձնահատկությունները՝ ներառյալ նրա ռազմաաշխարհագրական բնույթը, ինչպես նաև գնահատել տարածաշրջանում տեղի ունեցած էկոլոգիական փոփոխությունները։
Keywords: Գարեգին Նժդեհ; Սյունիք; Խուստուփ; Կապուտջուղ; պատմական աշխարհագրություն; ռազմական աշխարհագրություն; աղբյուրագիտություն; Սյունիքի բնություն