Միջգիտակարգային մոտեցումը կովկասյան տարածաշրջանի պատմության հետազոտման մեջ - Սերոբյան, Սուսաննա (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Անցած հարյուրամյակում և 21-րդ դարասկզբին պատմագիտության մեջ  ձևավորվեցին նոր կրթանքներ՝ պայմանավորված հետազոտական նոր մոտեցումների, սկզբունքների  և մեթոդների կիրառմամբ: Նորագույն գիտական մոտեցումների  համակցումն ապահովում է պատմական ուսումնասիրությունների համակողմանիությունը՝ հնարավորություն ստեղծելով տարբեր տեսանկյուններից ուսումնասիրելու հասարակությունների անցյալը և կանխատեսելու  ապագան:Հոդվածում հեղինակը քննարկում է միջգիտակարգային մոտեցման կիրառման անհրաժեշտությունը   տեղային ( լոկալ) պատմության հետազոտման մեջ՝ կովկասյան տարածաշրջանի օրինակով և եզրակացնում, որ արդի փուլում կովկասյան տարածաշրջանի պատմության համալիր, խորքային, առարկայական,   համակողմանի  ուսումնասիրությունն  անհնար է առանց պատմական  իրադարձությունների ու երևույթների միջգիտակարգային ըմբռնման, քանի որ միայն այս մոտեցմամբ է հնարավոր ձեռք բերել օբյեկտիվ գիտական արդյունք և ընդլայնել պատմական ճանաչողության սահմանները, և միայն այդ պարագայում է ձևավորվում ամբողջական – ընդհանրացնող գիտական պատկերացումը համաշխարհային քաղաքակրթությունում կովկասյան տարածաշրջանի դերակատարման խնդրի շուրջ:
Keywords: պատմություն; ժամանակ; լոկալ; Կովկաս; հեռանկար; հետազոտություն; ճանաչողություն; մեթոդ; Միջգիտակարգային; մոտեցում; վերլուծություն; տարածաշրջան; տվյալ