ՎԵԿՏՈՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ՝ ՈՐՊԵՍ ՄԵԴԻԱ ԼԵԶՎԻ ՖՈՒՆԿՑԻՈՆԱԼ ԿՈՂՄ ԹՎԱՅՆԱՑՄԱՆ ԴԱՐԱՇՐՋԱՆՈՒՄ - Շիրյաևա Նադեժդա (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2023)
Այս հոդվածը նվիրված է ժամանակակից հասարակության Գլոբալիզացիայի և թվայնացման ֆոնին զանգվածային լրատվամիջոցների լեզվի վեկտորային զարգացման ուսումնասիրության արդիականության հարցերին: Այս ուսումնասիրության արդիականությունը թելադրված է անձի կողմից տեղեկատվության ընկալումը հարմարեցնելու հնարավորությամբ ’օտարալեզու աղբյուրների հետ շփվելիս անհրաժեշտ գիտելիքներ ձեռք բերելու գործընթացում’ հաշվի առնելով նրա ճանաչողական ունակությունները: այս ուսումնասիրության առարկան օտարալեզու աղբյուրների հետ շփվելիս անհրաժեշտ գիտելիքների ձեռքբերումն է: Ուշադրության կենտրոնում են ԶԼՄ-ների լեզվի ֆունկցիոնալ կողմի իրացման հարցերը: Ուսումնասիրության մեջ առանձնահատուկ տեղ է գրավում հեղինակի/ ստացողի որոշակի ճանաչողական և հաղորդակցական-խոսքի ռազմավարությունների օգտագործման հարցը ’համապատասխանաբար արտադրության և փոխանցման գործընթացում, ինչպես նաև տեքստի ընկալման, այսինքն.որոշակի վեկտորի ստեղծում և օգտագործում’ հաշվի առնելով տեքստի հաղորդակցական-պրագմատիկ և հոգեբանական բացությունը: ուսումնասիրության առարկան հեղինակի / ստացողի ճանաչողական և հաղորդակցական-խոսքային ռազմավարություններն են, որոնք օգտագործվում են տեքստի ձևավորման և փոխանցման գործընթացում: Վեկտորային մոտեցումը կօգնի նվազագույնի հասցնել սկզբնական տեղեկատվության աղավաղման հետ կապված ռիսկերը: Վեկտորի հիմնական առանձնահատկությունն այն է, որ այն ներկայացնում է որոշակի կառուցվածք, ներառյալ լեզվական գիտակցությունը, ոչ միայն ճանաչողության մի տեսակ մոդել, այլև շրջապատող աշխարհում տեղի ունեցող իրադարձությունների բանավոր ներկայացում: