ԼԵԶՎԱԿԱՆ ՀՈՐԻՆՎԱԾՔԻ ԿԱՌՈՒՑՎԱԾՔԱՅԻՆ ՇԵՐՏԵՐԻ ԵՎ ԳՈՅԱՇԵՐՏԵՐԻ ՀԱՐԱԲԵՐԱԿՑՈՒԹՅՈՒՆԸ - Գյուլզատյան Դավիթ (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2023)
Վերջին տասնամյակների` լեզվի ստորակարգային մակարդակների ըմբռնումը գերազանցապես հիմնված է Էմիլ Բենվենիստի տեսության վրա: Լեզվական հորինվածքն ամբողջությունն է լեզվի գոյաբանական և կառուցվածքային մակարդակների։ Լեզվի ստորակարգային բաղադրիչներից յուրաքանչյուրը հստակորեն տեղայնացված է գոյամակարդակներից յուրաքանչյուրում։ Աշխատանքում փորձ է արվում նոր սկզբունքների հիման վրա ներկայացնելու մակարդակների մի նոր հայեցակարգ` լեզվի ստորակարգային և գոյաբանական շերտերի խաչավորմամբ: Այսպիսի մոտեցումը հնարավորություն է տալիս նաև որոշարկելու լեզվաբանական գիտակարգերը` ստորակարգության դեպքում լեզվի տեսության բաժինների հիման վրա, գոյաշերտերի դեպքում միջգիտակարգային հարաբերութունների հիման վրա: