ՀՌԵՏՈՐԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՈՐՊԵՍ ԿԱՐԵՎՈՐԱԳՈՒՅՆ ԳՈՐԾԻՔ ԻՐԱՎԱԿԱՆ ԽՈՍՈՒՅԹՈՒՄ - Այվազյան Աննա (Օտար լեզուները մասնագիտական նպատակների համար, 2024)
Սույն հոդվածի ուսումնասիրության նպատակն է մեկնաբանել փոխադարձ կապը լեզվի, օրենքի և հռետորաբանության միջև՝ ցույց տալով, թե որքանով է լեզվի օգտագործումը ազդում իրավական դիսկուրսի վրա: Հռետորաբանությունը համոզիչ խոսելու արվեստն է` խիստ կենսական տարր օրենքի տիրույթում։ Այն իրավաբանության մեջ գործողություններ և ապացույցներ ներկայացնելու կարևորագույն գործիք է, որն օգնում է համոզել դատարանին՝ հասնելով ցանկալի արդյունքի: Այդ համոզելու արվեստը պայմանավորված է իմաստուն և խելամիտ խոսելու հանգամանքով: Այսպիսով, հատկանշական է ընդգծել, որ լեզվի հռետորական օգտագործումը կարող է կիրառվել դատական նիստերի դահլիճում՝ տարատեսակ ռազմավարական հնարքների կիրառման միջոցով, որոնք նպատակ ունեն հասնել համոզման և/կամ մանիպուլյացիայի: